Saya Bukan Anorexia!


Lizzie Velasquez, gadis America menderita sindrom yang jarang berlaku di dunia yang menghalangnya mendapatkan berat badan yang ideal dan harus makan setiap 15 minit untuk terus hidup. Percaya atau tidak, pada usianya 21 tahun, Lizzie hanya mencapai berat badan sebanyak 25.4 kg sahaja dan hampir 0% lemak badan! Tetapi bukan anorexic.

“Saya menimbang berat saya secara berterusan dan jika berat badan saya naik 1 pound, saya benar-benar bersemangat. Saya makan setiap 15-20 minit untuk meningkatkan kadar tenaga. Saya makan kerepek, gula-gula, coklat, pizza, ayam, kek, donut, ais krim dan mee sepanjang hari, dan saya cukup kesal bila orang menuduh saya anorexic. Bila saya bertemu orang yang baru saya harus berkata “Hai saya Lizzie dan saya ada sindrom, saya bukan anorexic”.


Mempunyai adik lelaki Chris,12, dan adik perempuan Marina,14, yang lahir secara normal. Lizzie adalah bayi pra-matang 4 minggu

Menurut Ibu bapa Lizzie: "Kami terpaksa membeli pakaian dari anak patung kerana pakaian bayi terlalu besar"

Dilahirkan dengan sepasang mata berwarna coklat, tetapi apabila dia berumur 4 tahun, mata kanannya mengalami perubahan warna dan semenjak itu dia buta mata kanannya

Bijakjaya : Sayangilah diri dan keluarga anda ye

33 komen Orang bijak:

shah-kayrul said...

salam kenal....terkejut tengok gambar nie

Cik SHiNJU said...

Simpatinya...
Mcm xde zat lgsung badan dia tu kan..

Khairil said...

rasa sedih dan bersimpati dekat nasib sesetengah insan yang diuji macam ni...

pwincess Lov3y dOv3y said...

cian nyer dyer...kurus gler..

KuKuMALu said...

Kuasa Tuhan..

Kamsiah said...

mcm rangka manusia dlm makmal...

Nur Misnan said...

Ciptaan Allah SWT memang besar
tiada yang sempurna manusia disisinya
walaupun manusia itu cukup segala sifat
yang mendekatkan diri pada-Nya hanyalah
amalan dan takwa...

p.s. nasib perempuan ini sgt lucky
masih boleh berdiri berjalan dan bekerja...
dan masih blh tersenyum untuk keluarga tersayang

illafira said...

keciannye dia

kyo_9 said...

subhanallah.. ramai menggunakan gambar dia di facebook kebelakangan nih ntk dijadikan bahan gurauan.. ingatkan gambar edit photoshop.. x sangka gambar betul.. moga Allah mengampunkan kita..

nurain said...

takutnye tengok..huu..nauzubilah~

HAJAR hasan said...

wallaweyh!! serius terkejut. kuasa Allah. tiada siapa boleh melawan. ;)

kodok said...

aish~ huhu..

bersyukur saya sempurna. ;(

ZanaNordin said...

salam..uish...sian kat dia
kurus sangat kan..means, apa yg dia makan tak jadi apa2 pada tubuh dia ler....

FiZ said...

kesiannye kt dia...huuhu

Nadya Aqilah said...

kesiannye...

erysweetie said...

hoooo...pernah terjumpe jugak artikel ni.. alhamdulillah, Allah bg nikmat yang sgt banyak dalam hidup ni...

lalink7 said...

penah nampak gambar diee niee..kat mane ekk..

Amri Abd Rani said...

tu pun masih ada yg sibuk nk pakai botox..plastic surgery..operate sana sini....

Alhamdulillah dgn rupa dan kaya xseberapa....

ghost writer said...

dah lama baca kisah pasal dia nih..

sangat kesian.

Mohamadazhan hjDesa said...

bersyukur atas nikmat =)

Colourful life said...

sgt pelik...

.::: Princess MOMOY :::. said...

kesiannya
dalam hati dia mesti lagi menderita nih
100 Kerja Kosong Sepanjang Tahun 2011"
Korang pernah main game ni?"
Katak Puru boleh dimakan???"

fyna said...

uikss...
cian lak...
;(

+dieabella+ said...

bersyukur ade byk lemak kt badan...hehe

Kay Masingan said...

bersyukur dengan apa yang allah da bagi...:)

♥c!k Ann♥ said...

kesiannyer!

tapi alhamdulillah, dier nmpak bahagia

aima said...

aaa...kesian dia

syahnabil@duitcyber said...

Salam..sememangnya kita terkadang tidak menyedari kelainan diri kita berbanding orang lain yang sering melihat dan menilai diri kita walaupun tanpa kita minta...sering juga kita menolak tanggapan orang lain terhadap kita tanpa menilai samada ia benar atau pun sebaliknya...maka sahabat sekalian jadilah manusia yang sentiasa mahu mengenal dirinya sendiri kerana tanpa mengenali diri sendiri kita tidak akan mampu mengenal pencipta diri ini...Wallahua'lam.

Meera said...

Ya Allah, kenapa kita tak pernah bersyukur.. Bila gemuk, obses nak kurus, bila chubby, obses nak diet.. Ni kena makan every 15mins tu... Your article make me think.. hurmm...:l

LadyBird said...

huhuhu.. sedihnyer..

spider_gurl86 said...

syukur...wlwpun sye kurus tp tak la sye kurus smpi cm nie...Alhamdulillah

fadh leyanie said...

simpati dengan nasib dia..

Miss A said...

Kesian memang kesia tapi klau itu kuasa ALLAH,subhanallah! Allah tu maha mengetahui benda2 yang kita tak tahu. :)

Post a Comment

Terima Kasih atas komen dan idea yang bijak-bijak ini !Anda memang bijak !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...