Sikap Orang Melayu Kita


After stalking 1 blog ni, saya berminat nak share story dia dengan anda. Blog tersebut menceritakan tentang sikap orang melayu kita. Difahamkan, empunya blog ini seorang yang suka belajar English dan juga Mandarin. Tetapi sayangnya, niat sucinya dipandang sepi oleh kawan-kawannya.

Kisahnya:

Situasi 1

Mazu : Wo taoyan zheyang de ren
Naza : Weisheme? Ni renshi ta ma?
Aku : Hey..!Both of u can speak mandarin??wow. Tht’s good. Could you help me to learn mandarin?Please?
Mazu&Naza : Silent

Situasi 2

Aku : Akak? Is it easy to speak mandarin? If i learn now, how long can i speak mandarin fluently?
Naza : Tak payah belajar. Susah.
Aku : Kalau susah macam mana akak boleh cakap?
Naza : Dulu sekolah cina. Ko tak payah la susah-susah.
Aku : Ok. Tapi kat sekolah berapa lama amik masa untuk cakap cina
Mazu : 6 bulan
Aku : Ok. Kalau macam tu x la susah sangat kan?
Mazu&Naza : Silent

Situasi 3

Naza : Tamen weisheme zheme guzhi?
Mazu : Ni yijing zhidao tamen de quanli?
Aku : Who are you talking about? What the meaning of zhidao?Akak.Please answer.?
Naza : Mazu ko tak payah ajar dia. Nanti susah kite nak mengumpat.
Aku : Silent.


Entri lengkapnya klik disini.


Bijakjya:- Mencari sesuatu yang baik memang perit tetapi manis hasilnya. Good Luck Dan.

Klik sini

29 komen Orang bijak:

toyolkiut said...

oh..
situasi bgitu pnh d alami d zaman psekolahn dulu..

Nur Misnan said...

niat utk belajar itu lebih tinggi mulianya
ignore sahaja...

PeNgEmiS dUniA said...

kenapa dia xnak aja ? cm sengal je

Mohamadazhan hjDesa said...

orang Melayu mudah lupa..hehe.jangan kata bahasa asing, bahasa sendiri pun sudah dipandang sepi...ish22

MOH KEMBARA said...

Salam , Ni how ma? Semoga adik berjaya mengusai bahasa asing nanti!

KuKuMALu said...

Gaya budak kedekut..adoii, camne org melayu nak maju??..

Suzan Ok said...

Ni ciri2 org kedekut ilmu..hehehe.. belajar bahasa asing boleh meningkatkan IQ tau! saya dah try2 belajar mandarin memang ada susah sikit, tp klu usha mmg boleh dpt la.. Bahasa Jepun senang sikit, hehehe....bln july nti mau ambi level 2 Japanese language :)

Mya Amira said...

persetankan apa yg org nak cakap :)
Belajar je kalau nak belajar ^^

khir said...

Once before i sell yew char koay, and don't have the recipe, I tried asking for it from a few Malay char koay seller. This are the answers I got :

1. tok guru tak kasi ajar
2. alaa...adik bancuh macam buat roti canai.
3. kuih ni susah laku la dik.
4. baik kau blah...ni nak tutup periuk nasi aku la ni.
5. ala adik meniaga lain la dik.
6. saya bukan cikgunya.

Lastly me and my friend create our own recipe. and alhamdullilah, our char koay become popular in a short time. We told every person who want to sell char koay our recipe and pray for their best. Unfortunately we are now out of buisness because , yeah laike you say, orang kita tak suka lihat kita berjaya.

FreESiA said...

ada banyak alternatif lain untuk blaja. da orang tu tak nak ajar, kita x rugi apa-apa. tanpa dia pun kita tentu boleh buat. well, keep going with your intention to learn mandarin and english. dont give up.

Diyana said...

belajar bahasa lain untuk mengumpat >

haha,macam2

menusuk hati said...

Belajar tanpa jemu janji ilmu bertambah n allah janji tinggikan darjat orang yang berilmu.. entri baru: kod rahsia sony ericcson

missSenget said...

erks..susah nk ngumpat? =.="

mrs.sabri said...

kedekut ilmu btl la..bukannya boleh bawak mati pun..kalau ilmu akhirat tu lain la..

hana said...

wanshang hao..
saye amek mandarin gak..
nk aja orang x mmpu la...
tp takat nk share2 bole la..
nk buat pe kedekut ilmu..
ilmu yg kita dapat tu kalau Allah nk tarik bile2 mase pn bule..

srikandi cinta said...

dh nama pn melayu,,huhu :)

Piah Becok said...

fuyyooo!!! belajaq bahasa asing untuk mengumpat ye? busuk punya hati.. tak baik tau. orang bertanya tu, jawab la baik-baik. kot ye pun nak ngumpat, pi la jauh-jauh. aaihhh..

Amira said...

haha . gune ilmu bahasa asing utk mende yg takdpt faedah . wat rugi je nyahh kau blaja pndai2. haha. i tahu ni jeh " ni shiau tse mo ming? " means , spe name awk ? ;)

Miss Dill said...

kedekut ilmu tak bawak ke mane.

Miss Dill^^

Dekcik said...

waduh..perlu kew mengumpat2..

cik sakura said...

xkan rugi apa2 kalo ilmu itu dikongsi bersama..semakin banyak ilmu yang dikongsi semakin banyak manfaat yg kita perolehi walaupun sudah tiada di muka bumi ini..

Cik Su Life Cycle said...

aduih.. kecian nya la .. pe la naseb dia kan...lau cik su cik su sokong orang yang nak belajar.. belajar bukan senang

KinosKoko said...

blaja bahsa lain ntok ngumpat..wow sangat.

tomatokering :) said...

hoho ,, tu lah pasal..

situasi 3 takleh blah... huhu

mabk.abubakar said...

SUSAH2 KO BLAJO JER CKP JAWA.. HEHEHEHE..

dark r0se said...

nape lah kedekut ilmu sgt ek org kite sekarang?

syAzAnA said...

ade gak orang mcm niee? ishh. susah hidup nnti.


T___T

-ilhamArman- said...

i dont know how to say this.. tp kekdg in my opinion.. kalau sesuatu ilmu yg melibatkan boleh tertutupnya periuk nasi kita a.k.a bakal memberi kita kesusahan untuk terus hidup maybe boleh diterima kalau xnak ajar. cthnya resepi chef sebuah restoran yg popular. tp kalau bab bljr dari sudut ni, aku mmg rs nak bg penampar..

Fahmi Mahat said...

ape lah makhluk cam ni.... teruk!

yang anti,
FahmiMahat

Post a Comment

Terima Kasih atas komen dan idea yang bijak-bijak ini !Anda memang bijak !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...