Orang Terkaya didunia 2010 dari Mexico


1-Pada 10 Mac 2010, Forbes mengumumkan Slim sebagai terkaya di dunia dengan kekayaan bersih AS$ 53.5 bilion. Dia adalah orang terkaya pertama dari Mexico dan bukan dari Amerika Syarikat atau Eropah.

2-Carlos Slim Helu (lahir 28 Januari 1940), adalah seorang jurutera, usahawan dan dermawan dari Mexico. Dia terlibat dalam industri telekomunikasi. Dia orang terkaya di dunia (AS$ 53.5 bilion) mengatasi Bill Gates.

3-Rangkaian industri telekomunikasinya meliputi negara Mexico dan sebahagian besar Amerika Latin. Dia menguasai telefonos de México (Telmex), Telcel dan syarikat América Móvil. Anaknya Carlos, Marco Antonio dan Patrick Slim Domit menjadi ketua syarikat perniagaannya kini.

4-Slim dilahirkan di Mexico City, Mexico. Bapanya, Julian Slim Haddad seorang Arab Lubnan, tiba di Mexico pada 1902 .Usia 14 tahun tidak boleh bercakap bahasa Sepanyol. Dia melarikan diri dari Kerajaan Uthmaniyyah yang ketika wajib menyertai tentera .Ibunya, Linda Helu dilahirkan di Parral, Chihuahua. Dia adalah anak perempuan José Helu dan Wadiha Atta , pendatang Lubnan yang tiba di Mexico pada akhir abad ke-19. Mereka membawa mesin percetakan Arab ke Mexico, dan menerbitkan majalah untuk masyarakat Lubnan di Mexico. 1911, Julian menubuhkan sebuah kedai barang-barang kering disebut La Estrella del Oriente (Bintang Timur) dan membeli hartanah di pusat bandar Mexico City. Pada Ogos 1926, Julian Slim Helu dan Linda berkahwin di Mexico City; mereka mempunyai enam anak, di antaranya Carlos.

5-Slim belajar teknikal di Universidad Nacional Autónoma de México. Ketika umur 26 tahun, dia memilik $ 40 juta. Beliau berkahwin Soumaya Domit Gemayel ,seorang Lubnan-Mexico pada1967. Mereka mempunyai enam anak-anak .Anaknya Domit meninggal kerana penyakit ginjal pada tahun 1999. Johanna berkahwin dengan Arturo Elías Ayub .

6-Slim boleh mengumpul wang dengan dengan membeli 'standby letter of credit' yang membolehkan dia mendapatkan pinjaman sebaghai model perniagaan trelekomunikasi.

7-Pada 4 Ogos 2007, The Wall Street Journal menyiarkan profil Slim. Pada 29 Mac 2007, Slim mengalahkan Warren Buffett sebagai dengan harta US $ 53.1 bilion, berbanding Buffett US $ 52.4 bilion. Dai melihat perniagaan dengan membaca buku futuris Alvin Toffler.

8-Pada 8 Ogos 2007, Fortune melaporkan bahawa Slim mengekori Bill Gates sebagai orang terkaya di dunia. Kekayaan Slim melonjak kepada US $ 59 bilion. Kekayaan Gates ialah US $ 58 bilion.

9-Pada 5 Mac 2008, Forbes melaporkan kekayaan Slim menghampiri Warren Buffett Bill Gates. Pada 11 Mac 2009, Forbes mengumumkan Slim orang ketiga terkaya di dujnia.


0 komen Orang bijak:

Post a Comment

Terima Kasih atas komen dan idea yang bijak-bijak ini !Anda memang bijak !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...